STİBNİT (ANTİMONİT)
Adını, bünyesinde ağırlıklı olarak stibium (antimon) elementi (Sb2S3) bulunmasından alır. Hidrotermal kaynaklardaki kurşun ve arsenik madenleri çevresinde ikincil mineral olarak oluşur.
Temel renkleri mavimsi, kurşun grisi veya siyahımsıdır. Yumuşak bir metaldir, mum veya kibrit alevinde erir. Kolayca toz haline gelip solunumla akciğerlere girer ve kan dolaşımına katılır.
Yapısal olarak ve etkileri bakımından arsenikli Orpiment (As2S3) taşına benzer.
% 71,68’i Antimon, % 28,32’si Kükürtten oluşur.
Kadınların kaşlarına ve göz üstüne çektikleri RASTIK adı verilen sürmenin iki ana maddesi vardır.
İlki buğdaygiller başakları içine giren bakterilerin siyah toz haline getirdikleri buğday, arpa taneleridir. Buna rastık hastalığı adı verilir.
İkincisi Antimonit tozu karışımıdır. Siyahtır.
Kına ile karıştırılırsa rengi kahverengi olur. Küçük bir parçası kolonya ile ezilip sulandırılır ve pamuk sarılmış çubukla göz çevresine, kaşlara ve kirpiklere sürülür.
Antimonitten oluşturulanı zehirlidir.
Tıpta bazı ilaçların etken maddesi olarak kullanılmaktadır.
Balgam söktürücüler, Layşmaniyoz ve Bilharyoz hastalığında kullanılanlar, bağırsak solucanı temizliğinde kullanılanlar, Mantar hastalığı merhem ve ilaçları, kusturucular bunlardandır.
Bunların bir süre kullanılması, antimon zehirlenmesine ilişkin yan etkilere sahiptir.
Taş olarak yararı bulunmamaktadır. Aksine ana maddesi toksiktir, zehirdir. Elle dokunulmaması, yalanmaması, yenilmemesi, tozundan sakınılması gerekir. Yanlışlıkla dokunulduğunda derhal dokunulan yer temiz suyla yıkanmalıdır.
Ev veya işyerinde bulundurmak, havaya sızan ANTİMON parçacıkları nedeniyle zararlıdır. Solunum yoluyla akciğer ve nefes borusu dokularında hasar oluşturur.
Koleksiyon gibi bir nedenle bulundurmak mecburiyetinde iseniz cam kavanoz içine koyup naylon veya streç-filmle sarınız.
Daha geniş bilgi için “taşlarla şifa” adlı kitabıma bakınız.
Her hakkı mahfuzdur. İzin alınmadan iktibas edilemez.